Tuesday, April 19, 2011

DEMI KESELAMATAN KENA JADI SOMBONG dan JANGAN MELAYAN


Salam semua...


Pagi ni sy nk story bout kes yg kita biasa dgr or penah alami, for sure ade yg pernah alami kes2 mcm ni, kepada yg ingin berkongsi info or pengalaman amat lah d alu2kan... apa yg sy nk cite ni adalah kes org jahat yg menyamar sbg penjual brg dtg dari umah ke umah, tak pn time kt parking lot ke n seumpamanya. Sgt bahaya jikalau kita tak amalkan langkah2 keselamatan, kalo tak untuk diri sendiri sekali pun untuk family kita anak2 bini kita, kalo yg ade anak bini lah... kalo ikut tajuk tu sure korang semua mcm pelik je kan, nape nk kena jadi sombong? jd peramah kan lg bagus tp tu kalo tuk kes lain... untuk kes spt ni anda wajib jd sombong or tidak melayan terus sbb kita tak tau niat sebenar diorg dtg kerumah kita or ke kereta kita, 

kalo btl nk jual barang its fine but kalo ade niat jahat mcm mane? may b dia bkn nk rompak ke santau terus but how bout dia nk survey dulu, nk risik2 dulu isi rumah kita or so on? mengumpul maklumat tuk buat plan seterusnya. so kita jgn la jd baik sgt dok cite semua. kalo rasa tak bole nk jd sombong just ckp yg ptg je, jgn la ape yg dia tany asemu akita jwb dan ini sememangnya berlaku tau dh byk dh berlaku n ia betul2 depan mata sy. pernah la beberapa kali kt umah nenek, nenek yg tukang kua n jd tukang jawab sbb kami ingatkan kwn nenek yg dtg... bila rase pelik trus sy n mak kua n check it out la bia nenek ajak masuk ni dok borak2 kt depan je... nenek lak jawab je semua yg dtanya.kalo lambat dtg ntah jd ape la nenek bg info... nk jual brg elektrik tp kena cabut2 kad lak... hampir2 nenek nk cabut tp sempat kami kua n tak jdlah... kalo tak ntah ape la nenek kena nati sbb sblm ni makcik kt kg pernah kena mcm ni gak n last2 wajib bayar sampai 3 angka tuk dpatakan adiah tu n adiah takde pn TIPU SGT... 

kalo yg mcm ni ok la tak membahayakan kita just tipu je its fine lg... n pernah jd kt kwn pmpuan sy sendiri ade lelaki dtg umah dia, umah flat n masa tu dia sorang je tp dia kua gak la wpn still dlm gril lg la...just bukak pintu je la, nk djadikan kes dia melayan means menjawab la apa yg dtanya pastu terus lupa apa yg jd pastu... tau ape jd? nasib baik tak kena rogol ke ape...just kena pukau je n dbawa ke ATM n kuakan semua duit bg dia...n nasib baik lah pas dpt duit org tu trus blah...bayangkan kalo d culik ke dbunuh ke? mintak jauh la segala2 yg mcm tu amin... 

satu kes lg terjadi pd sy sendiri time kt parking lot mall... mall jusco setiawangsa n mid valley n time tu just ade sorang dua je kelibat manusia... bila terasa d ekori cpt2 sy nk kwn baik sy masuk keta n lock.. bila diorg dtg dekat n ketuk tingkap keta, kwn sy tu nk bukak la tingkap keta tp sy tahan so sempat la bukak ckt je...muat2 jari je...so kami ckt tru tat la... katanya nk cek keta kami nk wat test mcm mane pencuri bole curi keta kita dlm 3 minit pastu tanya pakai alarm pe? wat the hell... setiap keta dh ade alarm.. plu ke nk wat demo? perlu ke nk jual brg mcm tu? nape tak bukak kedai ke or jual dgn cara yg bole dperayai...dh la muka 3 lelaki tu semacam je... so time tu just ckp sorry keta sy dh ada alarm n tak berminat n terus blah... takut gak melayan lama2 kan kena pape ke kan...kita tak tau ape nk jd...so better pg cepat2... 

kalo kt kl ni kita bole lg nk mengelak dgn senang sbb umah kita ade pagar n ianya berkunci n if ade org yg tak dkenali dtg samekom3x intai dr tingkap n if was3x better dok diam je dlm umah...kua kalo anda betul2 pasti je tahap keselamatan anda... kalo kt kg lak cukup senang diorg nk masuk sbb umah kg kebiasaannya manede pagar...dtg2 je trus sampai ke pintu utama umah kan... so better berhati2 lah sbb malang tak berbau... lebih baik mencegah dr mengubati... kt bawah ni sy nk sharekan lg satu kes yg terjadi pada cikgu skolah sy dulu... tp kes ni baru 2 ari terjadi n hope takde pape lah plan susulan dr "penjual tu"


Petang td ada sbuah kancil 4 org bdk muda datang ke rumah kononnya nak kongsi masalah kereta wira... biar betul mamat ni, atau ada niat lain??
11 hours ago ·  · 
  • 2 people like this.
    • Zuraidi Majid Mungkin lebih baik Jangan mudah percaya... Sudah ada kes serupa mcm ni. Trick nak tahu ahli rumah..
      11 hours ago ·  ·  1 person
    • Ikhwan Razak Sapo pulok maghi ghumoh ni.ma n ayah tak kenal ko?
      11 hours ago · 
    • Ee Hans beter jgn layan...kita tak tau niat org
      11 hours ago · 
    • Ee Hans untuk hal2 mcm ni jd sombong dgalakkan... baik sgt nati kena santau ke kena amndrem ke abis ...hehehe
      11 hours ago · 
    • Zuraidi Majid Betui tu :)
      11 hours ago · 
    • Ee Hans better jgn ckp pandang mata sbb kalo nk sihir mata adalah senjata utama...
      11 hours ago · 
    • Haslina Abdul Muthalib eeee menakutkan ni....jaga2 tu na...
      9 hours ago · 
    • Zalina AbRazak rasa pun gitu jgk trick nak tahu ahli rumah... sbb bila Ma britahu kreta wira tak dok masalah lg pun bukan nak jual, ada yg kata tak sedap lah makcik kecek di lorong gini... ada org ke di umah. pah tu bila ma kata ada anak2 makcik br balik kerja, dia pun start kreta pergi... niat jahat tu...
      42 minutes ago ·  ·  1 person
    • Zalina AbRazak susah lah bila kita pergi kerja... warga mas kat umah ni mcm2 org mari jual brg.. kat kg pun pintu kena kunci sokmo...
      40 minutes ago ·  ·  1 person
    • Ee Hans yup... stuju sure ade niat jahat... kalo kt kl ni apa yg sy dh buat,sy takkan layan..pernah tgh2 kt parking lot mall time tu tak berape ade org la just sorang dua sedang elok sy masuk keta dtg la 3 org lelaki nk bercakap pasal alarm keta... nsb baik dh masuk dlm keta,just bukak skt je tingkap bg muat2 suara kua je... kena jd sombong demi keselamatan diri... sory keta sy dh ade alarm mahal sorry n terus gerak...
      39 minutes ago · 
    • Ee Hans nk jual barang bukak kedai n yg pg umah ke umah ni better berjaga2,tak semua jahat but kebanyakkannya jahat
      38 minutes ago · 

7 comments:

  1. parking lah keta kt tmpt terbuka lain kli

    ReplyDelete
  2. la mcm mane tu, kalo pg mid valley parking kt tempat parking la kan...tempat terbuka mcm mane?
    apa yg sy maksudkan tu tempat parking keta yg penuh keta cume org je tak berape ade sbb dh masuk dlm...

    ReplyDelete
  3. salam..

    memang menakutkan..menyamar jual barang..nie pernah terjadi..tapi sy dok matikan diri je dlm umah...biar pon beliau menekan bell* sy berulang2 kali...
    dlm kes nie sy sokong..ade mase kite perlu sombong,tengok situasilah.
    yg merisaukan bonda sy kat kampong tu..
    dh lah umah tepi jalan..senang2 jer depa bolih masuk tanpa gate..nak2 pulak mak sy tu jenis yg peramah...ishhh (lain lah sy nie berat mulut hihi)

    ReplyDelete
  4. betul kdg2 kita gak sombong supaya kita tak terkena .. orang kata biar lah berpada2 ..buat baik berpada2 buat jahat jgn sesekali

    ReplyDelete
  5. kejora n qaseh: tq sbb stuju ngan pendapat sy, sama la sy pn risau gak sbb mak sy tu pn peramah gak...hehehe, hope benda2 tak elok djauhkanlah dr keluarga kita ye...amin

    ReplyDelete
  6. kes yg mcm mane tu bhai? cite la...

    ReplyDelete

KOMEN TANDA SOKONGAN

Categories