Abg Yen sayang korang

Thursday, May 26, 2011

PEMBANTU MAKMAL: TEMUDUGA 25 MAY 2011 (SOALAN YANG DITANYA)


Salam semua...
Hari ni pg td la kisahnya hehehe... kul 10am JS dhantar oleh kakak ke LRT Gombak sbb kul 2pm JS ade interview pembantu makmal kt Kompleks JPM, SPP... so 1st time pg putrajaya guna transport awam... n tq sgt2 kpd ADWA FARAHIN (jom terjah ramai2 blog ni n follow ye) n Tengku Zairy Tengku Ismail yg byk membantu memandu arah JS supaya tak sesat... hehehe. Naik LRT dr gombak terus ke klsentral then JS naik ERL transit ke KLIA terus ke putrajaya sentral... sampai situ naik bus no 100 trus sampai ke tempat yg dituju...

JS sampai tempat temuduga kul 11.53am dgn baju basah sbb panas n berpeluh... nasib baik interview kul 2pm so sempat la JS kipas2 guna buku kasi kering hehehe... sambil2 tu JS jd peramah yg amat dgn tanya semua org lalu lalu mane tau dpt soalan spot kan hehehe... JS sesi ke-3 interview n yg sesi kul 8 n 11 memang dh kua la so ape lg tanya la diorg soalan ape yg dtanya... tiba2 je jd peramah yg amat wat muka tak malu kan hehehe... at list dpt soalan n dpt kwn baru, tak kira la pmpuan ke laki semua JS tanya...

Soalan-soalan yg ditanya oleh penemuduga sesi kul 8 n 11 pagi:
  • Perkenalkan diri
  • Konsep 1 Malaysia
  • Nilai2 1 Malaysia
  • Sejarah penubuhan Malaysia
  • Tahun2 penting semasa penubuhan malaysia
  • Tugas-tugas pembantu makmal
  • Tokoh2 terbilang yang byk berjaya di Malaysia


Wah soalan2 yg JS tak study tu kecuali tugas2 tu JS tau la... so ape lg sbb masa masih awal so sempat la kol bff suh dia google jap... nasib baik dia guna blackberry bold 3 wah promote lak hahaha... tu la dulu gedik pg jual bb sape suh time2 mcm ni lah bb tu berguna tp takpelah guna bb kwn hahaha... sempat la kwn crkan maklumat apa yg patut n sempat la study last minit...

So kul 1.30pm kami dah dsuruh masuk ke bilik interview sbb ade nk tanda tangan n sesi kutipan borang n sijil2... peringatan kt bahagian ni dh ada markah tau so jgn wat sambil lewa sbb org2 yg kutip2 tu ade bagi markah... n JS tgk JS punya mark masa kt lua tu 5 je... ok la dr takde kan... kwn2 lain JS dok tanya2 ade yg 5.8 n ade yg 4... mcm tu lah... so pas siap2 bg sijil2 tu JS trus d arahkan ke bilik menunggu n tunggu turn lah ni... aiyooo org pertama kot tp nasib baik temuduga spp ni dia buat stail sekali temuduga 5 org calon terus... so JS dok kusi no 2 kira jd orang no 2 lah... semua pmpuan JS je lelaki n semua dh kawen n JS je bujang...

Soalan2 yg telah dtanya pada sesi ke-3 time JS kena tu adalah:

  • Perkenalkan diri
  • Kenapa berminat nak jadi pembantu makmal dan apa bidang tugasnya?
  • Nyatakan dgn lengkap kitaran seorang manusia?
  • Bagaimana eksperimen menghasilkan pelangi dilakukan?
  • Nyatakan peralatan2 yg ada dalam makmal fizik?
  • Kalau makmal tiba2 terbakar sbb letupan bahan kimia, apa yg anda harus lakukan?
  • Nyatakan beberapa bahan kimia yang mudah meletup?
  • Sebutkan nama lengkap AGONG kita berserta gelarannya?
  • Siapakah pengerusi SPP?


Bapak r soalan... susah tu tp nasib baik JS memang ade prepare hehehe, Semua soalan JS dapat jawab dengan jayanya kecuali jawapan bg eksperimen pelangi tu kurang tepat katanya dan nama lengkap agong berserta gelaranya JS betul2 tak ingat... pjg tu nama agong kita... nama semata2 ingat la. Aduhhhh!!! tp dr senyap apabila dtanya baik kita usaha jugak untuk bercakap... so JS pn be honest la... sy mintak maaf byk2 sbb sy memang betul2 tak pasti nama lengkap berserta gelarannya... sekadar nama sy tahu... penemuduga senyum je... ok la dr yg lain senyap je... JS je mcm mcm ckp dlm tu, hahaha... tp org kata la bkn JS yg kata ni... kalo interview yg jenis beramai2 ni sape yg menyerlah dia berkemungkinan ade peluang cerah... tp tak tau la kebenaran kata2 tu... tp mintak2 la berjaya temuduga petang td tu...aminnnnn!!!

So kepada kwn2 dluar sana yang akan menempuh temuduga tu sok ke luse ke or minggu depan ke boleh lah jdkan apa yg JS share ni sbg panduan ckt2... at list dapat gambaran kan... dr JS takde pn sape2 nk tolong share mcm ni hehehe semuanya sendiri2 je hehehe... pape pn JS nk ucap tq so much kat WAN (kwn yg baru kenal kt tempat temuduga) sbb byk memberi info dan hamba Allah yg baik hati bersama mamanya sudi tumpangkan JS sampai ke Alamanda ptg td... 

1 comment:

KOMEN TANDA SOKONGAN

Categories