Thursday, December 5, 2013

KEDEKUT ATAU JIMAT?


Assalamualaikum semua.
Jom berkongsi maklumat berguna ni...
Mungkin salah satunya ada pada kita. Terima kasih untuk yanie yg berkongsi info ini di fbnya...

1. Makan bersendiri

Mereka yang dikategorikan kedekut ini akan selalu makan bersendirian dan tak kisah seandainya tak ada teman untuk berbual semasa makan demi mengelak daripada membelanja orang lain. 

2. Terus bayar

Selepas memilih makanan akan terus ambil dan membuat bayaran di kaunter agar selamat daripada bayar makanan orang lain. Ada sesetengah tauke kedai makan akan menyuruh kita makan dulu, tapi bagi si kedekut ini cara itu akan undang risiko di mana dia akan diminta untuk bayarkan bagi pihak lain. 3. Makan dengan cepat

Si kedekut akan makan dengan cepat dan minta diri daripada rakan-rakan dengan memberi alasan ada kerja lain yang harus disiapkan atau ingin ke tandas. 

4. Pilih makanan murah

Bila makan secara beramai-ramai, kemudian tentu duduk semeja dengan rakan lain. Si kedekut akan pasang strategi di mana hanya akan pilih makanan yang paling murah. Misalnya makan sepotong buah tembikai saja dan berlakon kononnya sudah kenyang. Sedangkan kawan-kawan lain makan dengan pelbagai jenis lauk-pauk. Ketika itu sudah tentu rakan lain mudah bersimpati dengannya dan tak akan minta dia untuk bayarkan makanan mereka. 

5. Berpura-pura

Si tangkai jering ini akan buat-buat membalas mesej seseorang dan sibuk dengan telefon bimbitnya terutama bila tauke sedang mengira makanan di meja atau berpura bercakap di telefon hingga ada kawan yang tolong bayarkan lebih awal makanan yang dipesan itu . 

6. Kawan suka bayar

Antara taktik yang sering dilakukan juga adalah dengan cara mendiamkan diri. Kemudian mengajak kawan-kawan yang pemurah untuk keluar makan bersama sudah tentu mereka yang akan tolong bayarkan nanti. Selamatkan wang sendiri! 7. Berebut untuk bayar

Dalam situasi ini mereka berlakon keluarkan dompet dari belakang seluar. Tapi entah mengapa dompet itu seolah melekat pula mungkin tebal dan sukar ditarik keluar dari poket seluar. Ketika itu ada kawan yang sudah tolong bayarkan dan si kedekut akan tekan semula dompet itu masuk ke dalam poket seluar.

Kesimpulannya, jangan terlalu berhati-hati belanja sehingga dicop sebagai kedekut. Gunalah sebaiknya untuk kepentingan diri, keluarga dan rakan-rakan.

Fahamlah bahawa tak akan berkurangnya rezeki itu seandainya menderma kepada golongan yang memerlukan, bahkan rezeki akan semakin bertambah kerana Allah merestui apa yang dilakukan itu. 

Justeru boros dan kedekut ini ada kelebihan dan kekurangannya dan ia penentu kepada hati seseorang itu. Gunalah wang sebaiknya dan rencanakan kewangan secara teratur.

KOMEN TANDA SOKONGAN

Categories