Tuesday, July 5, 2011

PERCAYA KE TAK? BILA DAH KENA EEE SERAM!!!

Salam semua...

Nak tunggu jam 10.30 ni sebab nak tengok drama ANNISSA kat TV3 hehehe, mak la ni ajar suruh tengok tak pasal-pasal jadi minat sekarang ni hahaha... sempat lagi nih buat entri jap... korang pernah dengar tak pasal atuk nenek kita ke atau maka ayah kita cakap kalau nak masuk hutan ke nak pergi tempat-tempat yang kita tak pernah pergi macam camping ke, tempat-tempat yang jauh dari pandangan manusia ala paham kan... hehehe, diaorang pesan kat kita supaya mintak izin sebelum masuk ke atau buat pape.

"Assalamualaikum, anak cucu nak tumpang lalu... anak cucu nak tumpang kencing ke dan ayat-ayat seumpamanyalah"


Pernah tak? kalo abg yen la... memang nenek ke atuk ke ayah ke mak ke memang selalu cakap pasal tu contoh la macam abg yen nak masuk hutan ikut group-group camping ke atau pergi mancing ke... diaorang akan pesan jangan cakap yang bukan-bukan semasa kat sana dan kalo rasa semacam je mintak la izin mcm mintak izin nak lalu ke ape ke sebab kat tempat-tempat macam tu kita tak tahu kot kot kita terlangkah tempat makhluk halus ke kita terkacau tempat dia singgah ke atau pape lah... so memang kalo nak pergi ke tempat-tempat yang sebegitu abg yen sebelum melangkah masuk awal-awal lagi mintak izin sebab fikir satu je lebih baik mencegah dari mengubati... 

Sebab abg yen pernahlah bersama seorang kawan mengalami satu kejadia diluar fikiran manusia, ceritanya mcam ni, abg yen dengan kawan tu hari-hari makan kat kedai yang sama je so nak dijadikan cerita tengah hari tu kira nak tukar seleralah so ajak kawan tu pergi cari kedai-kedai lain lah... so round2 jumpe lah kedai yang agak jauh dari bandar dan ianya mengadap bukit... keluar dari kereta abg yen awal-awal dah rase semacam dan ingat lagi abg yen cakap dalam hati ni kedai ke? seram je... tapi sebab ada orang so masuk jugak lah... masa tu memang tak ingat langsung nk mintak izin ke ape ke sebab dah lapar... masuk-masuk kedai dia tengah pasang cite hantu... kat situ gak abg yen cakap aik cite hantu siang-siang ni... masuk kedai pastu makan la... pastu balik, sambil bilik hostel dua-dua jadi pening dan kawan terus tidur hanya abg yen je yang tak tidur sebab tak biasa tidur tengah hari...

Sambil-sambil sapu minyak cap kapak kat dahi tiba-tiba kat bahu kiri terasa macam ada benda dok mencangkung kat bahu tu... naik bulu roma serta merta so ape lagi abg yen baca lah semua ayat-ayat quran yang abg yen tahu... tak jalan gak... pasang kat laptop lagi sampai kepagi esok tau tak tutup-tutu laptop... tp malam tu dah ok lah... tapi seram tetap ade... terus kol mak bagitahu then mak pergi jumpe ustaz dan ustaz bagitahu memang kedai tu sesuatu n kami dah mengganggu kot may be sebab abg yen ada cakap sesuatu pasal kedai tu masa mula-mula sampai ataupun kereta kami park atas sesuatu... eeee sambil taip entri sambil bulu roma naik... 

Keesokkan harinya memang benda tu masih ikut kami walaupun dah tak singgah kat bahu abg yen tetapi benda tu bole dikatakan sedang duduk dalam kereta kawan abg yen tu... sebab masa kami keluar nak pergi lunch tu kawan kata wei asal keta aku berat macam sedang bawak penuh penumpang je ni... sedangkan kami berdua je... nak kata keta rosak mustahil sebab kereta baru... time-time tu jugak bulu roma kami naik, tak kira dah siang-siang pun seram gak... tak boleh nak bayang eeee...

Sampai je tempat lunch tu abg yen ambik surah yasin yang memang abg yen letak dalam kereta kasi buka dan letak dalam kereta pastu kawan ada cakap tolong jangan ganggu kami dan baliklah ke tempat asalmu... lepas lunch tu kereta ringan macam biasa... memang seminggu laptop terpasang dengan ayat-ayat suci al-quran... tidur pun pasang hehehe, penakut gak kan... so mak abg yen dok risau kat kampung tu jadi dia hantar air penawar yang ustaz buatkan kat bag yen untuk buat renjis-renjis kat kereta dan pape lah yang patut... moral of the story beringatlah dan mulut jaga kelakuan jaga... rasanya pesanan atuk nenek dan mak ayah tu harus kita ingat... beringat sebelum kena...

No comments:

Post a Comment

KOMEN TANDA SOKONGAN

Categories