Wednesday, August 24, 2011

BEZA STUDENT CINA DAN STUDENT MELAYU

GAMBAR HIASAN
Salam semua...
Sory sgt2 sbb abg yen sejak keje ni bz n selalu penat n tgk la entry2 abg yen main letak pic je kan hehehe... hope korang still ingat abg yen ok. So topik berbincangan kita pada hari ni adalah... hahaha dh mcm cikgu nk mengajar plak, terikut2 almaklumlah abg yen keje kt skolah... ok2 nape abg yen kuakan isu ni? sbb selama sebulan abg yen keje kt sekolah ni n more to form 6 students abg yen dpt melihat satu kenyataan yang student2 melayu kena akui.


Nape abg yen ckp mcm tu? ok2 sblm abg yen ckp pjg lebar, abg yen nk tegaskan kt sini... fokus group adalah student form 6 (sains) kt skolah tempat abg yen keje sahaja bukan mewakili semua... so kpd yg nk komen sila baca betul jgn main hantam saja labu... n kpd cik anon pun komen lah dengan berhemah. Ok2 selama sebulan abg yen perhatikan memang sgt2 berbeza student melayu n student cina cara mereka belajar. Ni bukan entri nk jatuhkan student melayu or nk sentuh sensitiviti masyarakat melayu tp ia lebih bersifat memberi kesedaran buat semua termasuk abg yen sendiri... so always think positive ok!!! Nak tau apa bezanya antara student cina n student melayu? Jom baca ni:

  1. Student cina more focus then student melayu.
  2. Student melayu time cikgu mengajar siap bole main n gelak2 kt belakang.
  3. Time buat eksperimen student cina memang teliti n fokus tp student melayu aiyoo buat eksperimen main2 bergurau senda la... pastu bila eksperimen tak jd kua statement "ala kita tiru je keputusan eksperimen kwn2 yg jd la ape susah".
  4. Student cina tak mudah berasa puas hati pada keje yg dilakukan lg2 time buat eksperimen... sampaikan sanggup nk buat lagi n lagi n mintak ngan abg yen tuk buat lg lepas waktu skolah... tp student melayu kalo buat tak jd lantaklah janji dh buat n haram nk mintak kebenaran untuk buat lg sampai jadi pas waktu skolah... rushing nk balik je.
  5. Student melayu tak suke bertanya tp student cina aduyai byk tol tanya... so sape yg untung sape yg rugi? nilai sendirilah...
Bersambung...

KOMEN TANDA SOKONGAN

Categories